Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele lening met variabele rente. De lening wordt afgesloten met een kredietlimiet tot waar u geld kunt opnemen uit het krediet. Dit is bijvoorbeeld handig als u een verbouwing van uw huis wilt financieren en hier extra bestedingsruimte voor nodig hebt. Het aflossen gebeurt maandelijks met een aflospercentage van de totale kredietlimiet. U kunt meerdere malen gebruik maken van uw doorlopend krediet en reeds afgeloste delen kunnen opnieuw opgenomen worden. De verleiding van het steeds opnieuw lenen is bij deze vorm van lenen groot. Uw adviseur van MZA helpt u graag met het bekijken van de mogelijkheden tot lenen.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Wanneer u over een langere termijn extra financiƫle ruimte nodig heeft, dan kan een doorlopend krediet een handige vorm van geld lenen zijn. Een doorlopend krediet is een flexibele lening met een kredietlimiet. Deze kredietlimiet is het maximale bedrag wat u kunt lenen bij de bank. Tot dit bedrag bepaalt u zelf hoeveel u opneemt uit het krediet en wanneer. Maandelijks betaalt u een vast percentage van de afgesproken kredietlimiet voor aflossing en rente. Een rekenvoorbeeld: bij een limiet van 5000 euro en een aflossingspercentage van 2% betaalt u elke maand 100 euro aan aflossing. De rente is variabel en kan dus gedurende de looptijd toenemen of afnemen. Let op: geld lenen kost geld!

Wat is het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening wordt eenmalig een bedrag op uw rekening gestort waar u gedurende de looptijd op afbetaalt. Dit gebeurt tegen een vooraf afgesproken, vast rentepercentage. Bij een doorlopend krediet krijgt u tijdelijk extra bestedingsruimte waar u ook op afbetaalt, maar u bepaalt zelf wat u wanneer opneemt uit het krediet en of u dit vaker opneemt.