Annuïteitenhypotheek

Wilt u een huis kopen? Of een nieuwe hypotheek afsluiten? Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waar u vooraf weet waar u aan toe bent. Bij een annuïteitenhypotheek is het bedrag wat u maandelijks betaalt steeds hetzelfde, zolang de rente niet wijzigt. Dat zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Gedurende de looptijd van uw hypotheek lost u bovendien de hypotheek helemaal af. MZA helpt u graag op een rijtje zetten of een annuïteitenhypotheek voor u de juiste keuze is.
 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek zijn uw maandlasten vooraf bepaald mits de rente niet wijzigt. Dit vaste bedrag bestaat uit een aflossingscomponent en een hypotheekrentecomponent. In het begin van uw looptijd betaalt u een groot deel hypotheekrente en een kleiner deel aflossing en gaandeweg de looptijd verandert deze samenstelling. Omdat u met elke betaling een deel van uw hypotheekschuld afbetaalt, wordt het component hypotheekrente steeds kleiner. Richting het einde van uw looptijd betaalt u steeds groter wordende delen aflossing waardoor aan het einde van de looptijd van uw hypotheek de volledige hypotheekschuld is afbetaald.
 

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Bij een annuïteitenhypotheek profiteert u in steeds mindere mate van de hypotheekrenteaftrek. U betaalt immers steeds een deel van uw hypotheekschuld af, dus het deel waar u hypotheekrente over betaalt wordt steeds kleiner. Het belastingvoordeel van deze hypotheek neemt gaandeweg de looptijd af. Hiertegenover staat natuurlijk wel dat u aan het einde van de looptijd uw volledige hypotheekschuld heeft afbetaald en dat is bij een aflossingsvrije hypotheek niet het geval.

Waar moet ik rekening mee houden bij een annuïteitenhypotheek

De grootste voordelen van een annuïteitenhypotheek zijn de gelijke bruto maandlasten. U weet waar u gedurende de looptijd aan toe bent en u lost uw volledige hypotheekschuld gedurende de looptijd af. In het begin heeft u bovendien veel hypotheekrenteaftrek. Dit belastingvoordeel vermindert wel naarmate de looptijd verstrijkt. De maandelijkse kosten van uw annuïteitenhypotheek lijken “hoog” omdat deze te allen tijde een aflossingsdeel bevatten.