Lineaire hypotheek

Bent u van plan om een huis te gaan kopen? Wilt u graag weten welke hypotheek bij u past? Misschien is een lineaire hypotheek wel iets voor u. Bij een lineaire hypotheek nemen de maandlasten gedurende de looptijd af. Klinkt mooi, maar hoe zit dat dan precies? Bij MZA vertellen we u graag meer?

Wat houdt een lineaire hypotheek in?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waar u gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag aflost. Maar de maandlasten nemen toch af? Ja, dat klopt. U lost een vast bedrag op uw hypotheekschuld af en omdat uw schuld dus gaandeweg “lager” wordt neemt de hypotheekrente die u betaalt daardoor elke maand af. Aan het begin van uw hypotheek betaalt u hypotheekrente over een hoog bedrag en tegen het einde van uw hypotheek wordt dit bedrag dusdanig laag, dat u slechts een klein bedrag aan hypotheekrente betaalt. Uw maandlasten (vaste aflossing + steeds kleiner wordend deel hypotheekrente) nemen dus elke maand af.

Wat is het verschil tussen een lineaire- en een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek is uw maandbedrag vooraf bekend mits de rente niet wijzigt. Gedurende de looptijd betaalt u steeds hetzelfde bedrag aan “hypotheek”. In dit bedrag zit een variabel deel hypotheekrente (hoog in het begin, lager tegen het einde) en een variabel deel aflossing (laag in het begin, hoger tegen het einde). Bij een lineaire hypotheek betaalt u elke maand een vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente over de uitstaande hypotheeklast. Dit rentedeel wordt steeds kleiner omdat uw hypotheekschuld afneemt en u betaalt elke maand ‘minder’ voor uw hypotheek. 

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Bij een lineaire hypotheek profiteert u gaandeweg de looptijd steeds minder van de hypotheekrenteaftrek. Dit omdat uw hypotheekschuld afgelost wordt en u een steeds kleiner deel aan hypotheekrente betaalt. Aan het einde van de looptijd van uw hypotheek heeft u echter wel de volledige hypotheekschuld afbetaald, iets dat bij een aflossingsvrije hypotheek niet gebeurt.