Woonlastenverzekering

Stel u raakt werkloos. Of arbeidsongeschikt. Dan loopt uw inkomen een deuk op, maar uw woonlasten (hypotheek, huur) lopen gewoon door. Die kosten kunnen u dan boven het hoofd groeien. Met een woonlastenverzekering verzekert u tegen het risico uw vaste lasten niet meer te kunnen betalen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Zo voorkomt u dat u uw huis moet verkopen omdat u de lasten niet meer kunt dragen.

Wat is een woonlastenverzekering?

Een woonlastenverzekering is een verzekering die in geval van werkeloosheid en/of arbeidsongeschiktheid de woonlasten, of een deel daarvan, uitkeert. U betaalt hiervoor maandelijks premie of kiest ervoor om eenmalig een groot bedrag hiervoor apart te zetten. Dat laatste noemen wij een koopsompolis. De woonlastenverzekering keert bij arbeidsongeschiktheid of ziekte een vooraf afgesproken bedrag uit waarmee de verzekerde de hypotheek en specifieke andere vaste lasten kan blijven betalen.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een woonlastenverzekering?

Wanneer u een woonlastenverzekering afsluit moet u goed letten op een aantal zaken. Allereerst wat de uitsluitingen zijn. Elke verzekeraar heeft bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden wil uitkering op de verzekering plaatsvinden. Ook de mate van arbeidsongeschiktheid waarbij de verzekering uitkeert is van belang. Hoe bepaalt de verzekeraar uw mate van arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijke vraag om te stellen. De looptijd van de verzekering en de maximale uitkeringsduur zijn ook van belang. Voor u, maar ook voor het bepalen van de premie. Laat u bij het afsluiten van een woonlastenverzekering altijd adviseren door een adviseur. Hij of zij helpt u de voorwaarden te doorgronden en de juiste keuze voor uw situatie maken.

Ook voor ZZP’ers?

Zelfstandigen of ZZP’ers kunnen zich ook verzekeren middels een woonlastenverzekering. Bent u ZZP’er? Denk dan allereerst aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een woonlastenverzekering alleen is vaak niet genoeg om het verlies in inkomen te compenseren. Juist via een goed afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV vangt u het risico op arbeidsongeschiktheid af en als zelfstandige geldt voor u geen risico op ontslag.