Direct ingaand pensioen

Wanneer u gespaard heeft voor uw pensioen en het gespaarde pensioenbedrag komt binnen afzienbare tijd vrij omdat de looptijd van uw pensioenproduct bereikt wordt, dan is het tijd om na te denken over het uitkeren van uw pensioen. Met uw opgebouwde pensioenkapitaal koopt u een pensioenuitkering aan. Deze pensioenuitkering zorgt ervoor dat u maandelijks een bedrag ontvangt uit uw pensioenkapitaal.

Wat betekent een direct ingaand pensioen?

Een direct ingaand pensioen is een periodieke uitkering van uw opgebouwde pensioenkapitaal. Deze koopt u aan op het moment dat u met pensioen gaat. Met een direct ingaand pensioen ontvangt u zolang u leeft een gegarandeerde uitkering. Het ingelegde pensioenkapitaal wordt uitgekeerd in door u met een adviseur bepaalde periodieke betalingen. Hierin bepaalt u wanneer u uitbetalingen ontvangt; maandelijks, per kwartaal, per half jaar of per jaar. Ook bepaalt u of u gelijkblijvende uitkeringen ontvangt of in de eerste jaren een hogere uitkering en daarna lagere (een zogenaamde hoog/laag uitkering). U kunt ook bepalen of uw partner de uitkeringen moet blijven ontvangen mocht u komen te overlijden.

Wat betekent een hoog/laag uitkering bij een direct ingaand pensioen?

U kunt bij de uitkering van uw direct ingaand pensioen kiezen voor een hoog/laag uitkering. Dit betekent dat van uw pensioenkapitaal in de eerste jaren een hoger bedrag uitgekeerd wordt en in de verdere jaren u een lager bedrag ontvangt. Dit kan voor uw persoonlijke situatie goed uitkomen wanneer u nog hoge vaste lasten heeft, bijvoorbeeld doordat uw hypotheek nog niet is afgelost. De keuze voor een hoog/laag uitkering is geheel aan u. Weet u niet zeker of dit voor u de juiste keuze is? Een adviseur van MZA helpt u graag de mogelijkheden op een rijtje zetten.

Ik wil graag dat mijn partner pensioenuitkeringen blijft ontvangen

U heeft gespaard voor een mooi pensioen en het liefste wilt u hier met uw partner van kunnen genieten van een mooie oude dag. Het kan echter zo zijn dat u komt te overlijden en uw partner alleen achterblijft. Bij veel verzekeraars is het ‘meeverzekeren’ van uw partner in het direct ingaand pensioen een optie. Uw partner blijft dan uitkeringen van uw pensioen ontvangen nadat u bent overleden. Hoeveel deze uitkeringen bedragen is afhankelijk van de voorwaarden.