Direct ingaande lijfrente

U bent bijna toe aan uw pensioen en nu wilt u ervoor zorgen dat u het kapitaal wat u heeft opgebouwd in uw lijfrenteverzekering. U heeft hier jarenlang een kapitaal in opgebouwd en nu is het tijd om hier van te gaan genieten. Voor de uitkering van uw lijfrentekapitaal koopt u een direct ingaande lijfrente verzekering aan. Vanuit uw inleg (uw lijfrentekapitaal) wordt een periodieke uitkering verzorgd. Naast het kapitaal uit een lijfrenteverzekering kunt u ook opgebouwd spaargeld gebruiken om een direct ingaande lijfrente aan te kopen.

Wat betekent een direct ingaande lijfrente?

Een direct ingaande lijfrente is een periodieke uitkering van uw opgebouwde lijfrentekapitaal. Deze koopt u aan op het moment dat u met pensioen gaat of uw lijfrenteverzekering afloopt. Met een direct ingaande lijfrente ontvangt u een gegarandeerde uitkering uit uw lijfrentekapitaal of ingelegd spaargeld. Samen met een adviseur bepaalt u de periodieke betalingen. U kiest hiervoor of u deze tijdelijk of levenslang ontvangt en of deze maandelijks, per kwartaal of (half)jaarlijks ontvangt. Ook bij een direct ingaande lijfrente kunt u bepalen of uw partner de uitkeringen blijft ontvangen na uw overlijden. Met een Contraverzekering als aanvullende verzekering kunnen uw nabestaanden zich ook verzekeren voor een uitkering van uw direct ingaande lijfrente mocht u (en uw partner) vroegtijdig overlijden.

Wat is het verschil met een direct ingaand pensioen?

Bij een direct ingaand pensioen wordt een pensioenuitkering gekocht met opgebouwd pensioenkapitaal. Bij een direct ingaande lijfrente koopt u een uitkering met opgebouwd kapitaal uit een lijfrenteverzekering of met uw spaargeld. Uw inleg wordt in dit geval bepaald door uw eigen inleg. Over het door u vergaarde kapitaal uit een lijfrenteverzekering moet nog wel belasting betaald worden. De gekozen periodieke uitbetalingen zijn altijd gelijk. U kunt bij een direct ingaande lijfrente dus niet kiezen voor een hoog/laag uitkering.

Wat is een contraverzekering?

Wanneer u een direct ingaande lijfrente aankoopt, bepaalt u samen met een adviseur uw inleg en de voorwaarden voor de uitkering. Een direct ingaande lijfrente stopt met uitkeren op een vast afgesproken moment wanneer u kiest voor tijdelijke uitbetalingen of zolang u leeft wanneer u kiest voor levenslange uitbetalingen.