Vermogensbeheer

Soms heeft u een doel in uw leven. Dit kan een mooi huis, een boot, de studie voor de kinderen of een onbezorgde oude dag zijn. Voor deze doelen heeft u meestal geld nodig. Om dit vermogen bij elkaar te krijgen op het juiste moment heeft u hier dan een plan voor nodig. Dit noemen we vermogensbeheer. U kunt kiezen voor sparen maar u heeft daarnaast ook de mogelijkheden om uw vermogen te (laten) beleggen. Met uw geld wordt belegd in o.a. aandelen- en obligatiefondsen om zo een mogelijk rendement te ontvangen. Een risico hierbij is dat uw rendement mogelijk lager uitvalt dan u vooraf verwacht. Er kan zelfs sprake zijn van een negatief rendement. Op dat moment is uw opbrengst dus lager dan de initiële inzet. Hoewel dit uiteraard niet het streven is van vermogensbeheer, is deze kans aanwezig. Beleggen is van nature risico nemen. Wilt u een gegarandeerde opbrengst dan zijn de andere vormen van vermogensopbouw beter geschikt. Een financieel adviseur van MZA helpt u graag met de mogelijkheden.

Beleggen jullie zelf?

Nee, wij beleggen niet zelf. De financieel adviseurs van MZA kunnen u adviseren in de keuze van beleggingsfonds(en). Een beleggingsfonds belegt het geld van verschillende beleggers waarin zij het ingelegde geld verdelen over allerlei soorten beleggingen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de risico’s van de inleg beter gespreid worden. De adviseur van MZA zal u dus niet adviseren “koop aandelen van bedrijf x of verkoop nu aandelen van bedrijf y”. Maar de adviseur bekijkt wel samen met u welk beleggingsfonds voor u een interessante optie kan zijn.

Hoe doen jullie dat dan?

Allereerst gaat u het gesprek aan met de financieel adviseur. Hierin worden uw wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. Ook achterhaalt de adviseur hoe u staat tegenover risico op uw belegging. Ieder beleggingsfonds heeft een bepaald risicoprofiel. Sommige zijn risicovoller dan andere. Daarentegen gaat de potentie van hoger rendement vaak gepaard met meer risico. Hoe u tegen risico aankijkt helpt daarom bepalen welk(e) beleggingsfonds(en) voor uw wensen geschikt zijn. Let op: beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Rendement is nooit ‘gegarandeerd’.

Wat is het verschil tussen beleggen in aandelen en beleggen in een beleggingsfonds?