Hoe kies ik voor de juiste autoverzekering? De keuze voor een autoverzekering gebeurt vaak aan de hand van een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn belangrijk om te bepalen welke verzekering het beste past bij u en uw auto. Of het nu om een nieuwe of tweedehandsauto gaat, elke auto in Nederland moet verplicht verzekerd zijn. Lees snel verder hoe u het beste kunt kiezen voor een passende autoverzekering.
Er zijn drie verzekeringsvormen: All-risk, beperkt casco en WA. All-risk is de meest uitgebreide verzekeringsvorm. Bij deze verzekering is niet alleen de schade die u heeft veroorzaakt bij de ander, maar ook de schade aan de eigen auto volledig gedekt. Daarnaast bent u verzekerd voor vandalisme en of diefstal. Een all-risk verzekering wordt afgesloten bij auto’s tot 5 jaar oud.
Een beperkt cascoverzekering vergoedt naast de WA-dekking ook diefstal, inbraak en ruit-, brand- en stormschade aan uw eigen auto. Deze vorm is de voornaamste keuze bij auto’s tussen 5 en 10 jaar oud.
Bij auto’s ouder dan 10 jaar kiest u meestal voor een WA-verzekering. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die u veroorzaakt bij de tegenpartij. De schade aan de eigen auto moet in dit geval zelf betaald worden.
Uiteraard zijn er altijd nog een aantal zaken die van belang zijn bij de keuze. Denk hierbij aan:
Wanneer u schadevrij rijdt dan krijgt u van autoverzekeraars korting. Deze no-claim korting kunt u terugvinden in de bonus/malus ladder. Des te hoger u staat op de bonus/malus ladder, des te lager de premie die u betaalt. Voor ieder schadevrij verzekerd jaar gaat u één trede omhoog. Wanneer u schade veroorzaakt, dan valt u vaak meerdere treden terug. Het is ook mogelijk om op een negatief aantal schadevrije jaren uit te komen, waardoor u een toeslag kunt krijgen op de premie. Iedere verzekeraar hanteert een eigen korting op de bonus/malus ladder.
Heeft u een lease auto gehad en wilt u nu een eigen auto kopen? Dan kunt u de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met de lease auto meenemen naar uw nieuwe autoverzekering. U kunt hiervoor een verklaring opvragen bij de leasemaatschappij. Informeer van tevoren of de verzekeraar dit accepteert zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Om uw schadevrije jaren te behouden kunt u ervoor kiezen om een schade zelf te betalen. Soms is dat voordeliger omdat u anders meerdere treden op de bonus/malus ladder zakt en de verhoging van de premie meer bedraagt dan de schade. Informeer hiernaar voordat u de schade claimt.
Wanneer u een no-claim korting heeft opgebouwd, dan kunt u een no-claimbeschermer afsluiten. Bij het claimen van schade behoudt u de opgebouwde korting. U gaat echter wel terug in schadevrije jaren. Dit kunt u één keer per jaar doen. Bij een volgende schade gaat de premie wel omhoog.
Wanneer u op de hoogste trede van de bonus/malus ladder staat, dan heeft u geen no-claimbeschermer nodig. Zeker wanneer u deze korting al een aantal jaren eerder heeft bereikt. De hoogste trede is 21 en deze bereikt u na 15 jaar of langer schadevrij rijden. Wanneer u daarna opnieuw een schade claimt, dan gaat uw premie wel omhoog omdat u dan niet meer op de hoogste trede staat.
In principe is het bij een autoverzekering zo dat wanneer uw tweedehands auto gestolen of total-loss gereden wordt, u dan de dagwaarde krijgt uitgekeerd. Deze dagwaarde is vaak niet voldoende om een gelijkwaardige auto van te kopen. Wanneer uw autoverzekering een ‘gelijkwaardige autoregeling’ heeft, dan krijgt u voldoende geld van de autoverzekeraar om een gelijkwaardige auto terug te kopen. Deze clausule wordt niet door iedere autoverzekeraar aangeboden, u moet goed kijken welke verzekeraar dit aanbiedt. U kunt hiervoor informatie inwinnen bij uw adviseur van MZA.
Deze regeling is eigenlijk hetzelfde als de gelijkwaardige autoregeling, maar dan voor nieuwe auto’s. Wanneer u uw nieuwe auto binnen korte tijd total-loss rijdt, dan krijgt u de dagwaarde. Doordat de afschrijving bij (nieuwe) auto’s hoog is, kan deze echter duizenden euro’s schelen met de nieuwprijs. Een nieuwwaarde regeling beschermt u hiertegen, zodat u in het geval van een ongeval toch de nieuwwaarde krijgt. De periode waarin deze regeling geldt ligt meestal tussen de 6 maanden en 3 jaar. Informeer naar de mogelijkheden van deze voorwaarden.