In de eerste 8 weken van het nieuwe jaar valt de WOZ-waarde van uw woning op de mat. Mogelijk heeft u deze dus al ontvangen of gaat deze melding zeer binnenkort komen. De WOZ-waarde is de jaarlijkse waardebepaling van uw huis. De hoogte van de WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen. Wat verandert er dit jaar bij de WOZ-waarde? Lees snel verder.
Het CBS verwacht dat de WOZ-waarde dit jaar gemiddeld 2 tot 4% hoger zal uitkomen dan in 2023. Dit komt doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar gedaald zijn. Niet met enorme bedragen, maar over het algemeen wel iets. Dit zorgt ervoor dat de WOZ-waarde in de meeste gevallen niet direct flink daalt, maar gemiddeld een lichte stijging laat zien.
De gemeente waar u woont is verantwoordelijk voor het bepalen van de WOZ-waarde. Aan de hand van een aantal kenmerken wordt de marktwaarde van uw woning ingeschat. Deze kenmerken zijn:
Het is natuurlijk vervelend als u door een gestegen WOZ-waarde meer belasting moet betalen. Maar er zijn ook kleine voordelen aan een hogere WOZ-waarde. Wanneer deze stijgt, betekent dit dat uw huis meer waarde heeft. Dat is voor de hypotheekverstrekker een teken dat uw hypotheek minder risicovol is geworden. Dit kan ervoor zorgen dat u een lagere rente kunt krijgen wanneer u bijvoorbeeld uw hypotheek wilt aanspreken voor een verbouwing. Ook wanneer u uw huis wilt verkopen is dit zeer positief. Dan is de mogelijke verkoopprijs van uw huis namelijk hoger.
Vindt u dat de WOZ-waarde te hoog is? Dan kunt u bezwaar aantekenen. Wij raden u aan om dit via uw gemeente te doen. Op de website van uw gemeente kunt vinden hoe u dit het beste kunt doen. Uiteraard is het ook mogelijk om dit bezwaar via een bedrijf te laten doen. De gemeente mag de WOZ-waarde niet verder verhogen. Wanneer u dus bezwaar aantekent hoeft u niet bang te zijn dat deze kan stijgen t.o.v. de eerder vermelde waarde, deze blijft gelijk of wordt verlaagd als uw bezwaar wordt gehonoreerd.