Cyberverzekering particulier

Tegenwoordig gebeurt vrijwel alles online. We gamen samen, bankieren via de bankapp, mailen met klantenservices en shoppen in webshops. Daarnaast lezen we vaak het nieuws en zoeken online naar informatie. Onze smartphones, tv’s en veel huishoudelijke apparaten zijn op het internet aangesloten voor extra functionaliteiten. Allemaal positieve ontwikkelingen, maar er is ook een negatieve kant aan al die online activiteiten; de opkomst van cybercriminaliteit.

Cybercrime

Cybercrime of digitale criminaliteit maakt de laatste jaren een enorme groei door. De criminaliteit richt zich op alle digitale systemen zoals telefoons, tablets en laptops. Maar ook via ogenschijnlijk onschuldige huishoudelijke apparaten weten de cybercriminelen binnen te dringen. Ze gebruiken daarvoor malafide software. Daarnaast proberen ze via phishing, ransomware of frauduleuze mails uw gegevens te achterhalen. Dit zijn gegevens waarvan u niet wilt dat deze op straat komen te liggen. Vergeet ook niet printers en uw internetaansluiting als ingang waar criminelen gebruik van maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het voorkomen van cybercriminaliteit beter dan het genezen ervan. Zorg er daarom voor dat u voor al uw internetaansluitingen en accounts verschillende wachtwoorden heeft. Het is daarnaast belangrijk om te kiezen voor sterke wachtwoorden en ervoor te zorgen dat u deze regelmatig aanpast. Daarmee maakt u dat het moeilijker wordt om deze wachtwoorden te hacken. Een sterk wachtwoord bestaat uit meer dan 8 tekens. Ieder cijfer, letter of leesteken zorgt ervoor dat het moeilijker wordt voor de cybercriminelen om het wachtwoord te achterhalen. Ook hoofdletters zorgen voor een extra moeilijkheidsgraad.

Wees alert op e-mail, sms-berichten en zelfs whatsapp berichten die gebruikt worden voor phishing. Wilt u er zeker van zijn dat u geholpen wordt wanneer er toch iets misgaat? Dan is het afsluiten van een particuliere cyberverzekering een goed idee.